Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi Bakanlar Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulundu. Ulaştırmanın ekonomik faaliyetlerin temel taşlarından biri olduğunu belirten Uraloğlu, ulaştırma sektöründeki karbon ayak izinin artışına dikkat çekerek sürdürülebilir ulaştırma politikalarının önemine vurgu yaptı.
“Karbon Ayak İzini Azaltmak İçin Çalışıyoruz”
Bakan Uraloğlu, taşımacılık faaliyetlerinin karbon salınımına olan etkisini vurgulayarak, jeopolitik gerilimlerin ve bölgesel çatışmaların taşıma sürelerini uzattığını ve emisyonları artırdığını söyledi. Uraloğlu, “Ekonomik büyümeyi sağlarken karbon ayak izini azaltmanın yolu sürdürülebilir ulaştırma politikalarından geçiyor” dedi.
Türkiye’nin Sıfır Emisyon Hedefi
Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onayladığını ve 2053 sıfır emisyon hedefi taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu hedef doğrultusunda yatırım planlamalarının Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yapıldığını belirtti. 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’nın bu çerçevede hazırlandığını ifade eden Uraloğlu, “Bütünleşik bir ulaşım ekosistemi kuruyoruz ve tüm ulaşım modlarını yeşil ulaştırma esasında birbiriyle entegre hale getiriyoruz” dedi.
Demiryolu ve Yenilenebilir Enerji
Bakan Uraloğlu, demiryollarının geliştirilmesiyle ilgili projelere de değindi. Yüksek Hızlı Tren ve Hızlı Tren ağlarını genişlettiklerini belirten Uraloğlu, mevcut hatların elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu ile demiryolu taşımacılığındaki payın artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Uraloğlu, “Milli elektrikli trenimizi ürettik ve raylarla buluşturduk. 2053 yılına kadar demiryolu taşımacılığının toplam enerji ihtiyacının yüzde 35’ini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Denizcilikte Yeşil Çözümler
Denizcilik sektöründe sürdürülebilirlik çalışmalarına dikkat çeken Uraloğlu, “Denizcilik Sektöründen Kaynaklanan Sera Gazı Salınımlarının Azaltılması ve Yeşil Denizciliğin Desteklenmesi Projesi”ni başlattıklarını duyurdu. Ayrıca Tekirdağ’daki bir limanda devreye alınan Yüksek Gerilim ile Gemi Elektrik Besleme Tesisi sayesinde limanda bulunan gemilerin emisyonlarının sıfırlandığını söyledi.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Orta Koridor Vizyonu
Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçirilecek demiryolu projesinin uluslararası yük taşımacılığına çevreci bir katkı sağlayacağını belirten Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin kıtalararası ulaştırma koridorlarında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Orta Koridor’da Bakü-Tiflis-Kars güzergahına ek olarak Zengezur Yolu gibi alternatif güzergâhlar üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Dijitalleşme ve Emisyon Takibi
Taşımacılıkta dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini belirten Uraloğlu, uluslararası karayolu taşımacılığında sınır geçişlerini hızlandıracak Elektronik Geçiş Belgesi (e-Permit) projesine başlandığını açıkladı. Yeşil Dijital Eylem Sonuç Bildirgesi ile dijitalleşmenin iklim dostu çözümlerde kullanılması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları, Türkiye’nin ulaştırma altyapısında sürdürülebilir ve çevreci bir dönüşüm hedeflediğini bir kez daha ortaya koydu.